Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), meslek liselerinin kontenjanını hemen hemen her yıl artırmasına rağmen, bu liselerde öğrenim gören öğrenciler arasında okul terkinin arttığını belirtti. MEB tarafından yayımlanan Mesleki ve Teknik Eğitim Politikası Belgesi’nde, öğrencilerin meslek liselerinde okumak istemediği ifade edildi. Belgenin “mesleki ve teknik eğitime erişim ve farkındalık ile ilgili sorunlar” bölümünde, mesleki ve teknik ortaöğretimde okul terk oranlarında bir artış olduğu bildirildi.
BirGün’ün haberine göre, MESEM’lerin (Mesleki Eğitim Merkezleri) mesleki beceri kazandırmak ve çıraklık eğitimi sunmak amacıyla kurulmuş olduğu açıklanmış olsa da, MEB’in belgesindeki oranlar, bu merkezlerin çocukları eğitimden uzaklaştırdığı ve tam anlamıyla bir meslek eğitimi sunmaktan ziyade, iş gücü olarak kullandığını gösteriyor.
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç ise, MESEM’lerin iş dünyası için “istihdam merkezi” olması gerektiğini belirtse de, MEB bu tür işbirliklerini yetersiz buldu. Belgede, sektör ve meslek örgütleri ile yapılan iş birliklerinin “istenen seviyede olmadığı” ve mesleki eğitimin geliştirilmesi için daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiği vurgulandı.
Ayrıca, belge mesleki eğitimin gençler için yeterince cazip olmadığını, bu durumun mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının tercih edilme oranını düşürdüğünü ortaya koydu. Öğrencilerin birinci önceliği genellikle üniversiteye yerleşmek olduğu için, mesleki eğitim alan öğrencilerin büyük bir kısmı mesleki eğitimlerini tamamlamadan akademik kariyer peşinde koşuyor.
Belgede ayrıca, mesleki ve teknik eğitim alan öğrencilerin yükseköğretime geçme eğiliminde olduğu, mesleki yabancı dil eğitiminin yetersiz olduğu, mezunların alanlarında çalışmak istememesi gibi sorunlar da ele alındı. Mesleki eğitim alan öğrencilerin, mezuniyet sonrası kendi alanlarında değil, başka sektörlerde iş arayışına girmeleri, mesleki eğitimin amaçlarından biri olan nitelikli iş gücü yetiştirilmesini zorlaştırıyor.