Welcome to Our Website

Isparta’da gül ve lavantadan sonra mantar üretimi de yaygınlaştı

İHA

Mantar üretimini organize olarak gerçekleştiren illerden birisi Isparta.

Isparta’da mantar üretimi artmaya başlarken aynı zamanda üretim yapan tesislerde yıl boyunca yaklaşık 350-400 ton mantar elde ediliyor.

Kent merkezinin yanı sıra Büyükgökçeli, Sarıidris ve Deregümü bölgelerinde kurulan tesislerde mantar üretimi yaygınlaştı.

Burada üretilen mantarlar, mantarın başkenti olarak bilinen Antalya’nın Korkuteli ilçesi olmak üzere birçok ilde alıcı buluyor.

“2 YILDIR MANTAR ÜRETİMİ YAPIYOR”

Isparta’da merkeze bağlı Büyükgökçeli köyünde 5 bin metrekare alana kurduğu tesiste 2 yıldır mantar üretimi yaptığını belirten Devrim Nas, şöyle konuştu:

2020 yılında yatırım yapmaya karar verdik 2022 yılında da üretime başladık. 2 bin metrekare kapalı alanımız, 3 bin metrekare ekim alanımız var. Dört erkek çalışanımız 7 bayan çalışanımız ile yıllık yaklaşık 350-400 ton civarı mantar üretiyoruz, bu da günlük bir 1 ile 1 buçuk ton arası yapıyor. Odalar altışar gün arayla ekildiği için 365 gün mantar oluyor, bir oda bittiği zaman diğer oda başlıyor.

KİLOSU 60 TL

Mantarın bizim fabrikadan çıkış fiyatı kilo olarak yaklaşık 60 TL oluyor. Üretilen mantarları biz toptancılara veriyoruz. Doğrudan son nihai ürün olarak değil kasa halinde veriyoruz. Zincir marketlere ve pizzacılara aracı firmalar tarafından ulaştırılıyor.

“MANTAR TOPLAMAK ZEVKLİ İŞ”

Mantar üretim tesisinde çalışan Hatice Cebeci, mantar toplamanın çok zevkli bir iş olduğunu belirterek, “Sabah erken saatlerde gelip mantar toplamaya başlıyoruz. Eğlenceli ve zevkli bir iş. Kendime ek gelir sağlıyorum. Herkesin yapabileceği bir iş, zor bir iş değil bütün bayanlara öneririm.” şeklinde konuştu.

“YIL BOYUNCA MANTAR ÜRETİMİ DEVAM EDİYOR”

Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk ise tesislerde yıl boyunca mantar üretiminin devam ettiğini söyleyerek, şu bilgileri dile getirdi:

Burada 365 gün mantar sezonumuz oluyor. Minimum arazide maksimum ürün anlayışıyla altı kata dizilen mantarımız bu kapalı alanda mevcut. Üreten, ülke ekonomisine katkı sağlayan her bireye çok teşekkür ediyorum. Isparta’da üretilen mantarlar daha çok Antalya, Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlere giderek orada bulunan marketlerde manavlarda alıcı buluyor. Üreten, çalışan kardeşlerimizin hepsinin emeklerine sağlık diyorum. Bu tür modern tesislerimiz Isparta’da var daha da olması için, yapılması için insanlarımıza da tavsiye ediyorum.

MANTARLAR SOĞUK HAVA DEPOLARINDA

İşçiler tarafından yaklaşık olarak 9 kilogram kapasiteli kasalara toplanan mantarlar, soğuk hava deposunda bekletiliyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir