Osmanlı’da ilaç niyetine yeniyordu! Bağırsakları dip köşe temizliyor, doğal hastalık kalkanı
2 mins read

Osmanlı’da ilaç niyetine yeniyordu! Bağırsakları dip köşe temizliyor, doğal hastalık kalkanı

İlaçların günümüzdeki kadar popüler olmadığı yıllarda geleneksel birçok tedavi yöntemlerine başvuruluyordu. Onlardan biri de Osmanlı döneminde sağlık amaçlı tüketilen bir şurup ya da şifalı reçel ya da meyve tatlısı olarak bilinen murabba.

Meyve bitkilerin şeker ya da balla pişirilerek hazırlandığı doğal bir ilaç olan murabba, genellikle nar, gül, turunç veya şifalı bitkilerle hazırlanıyor.

Geleneksel tıpta ilaç olarak kullanılan murabbanın başlı faydalarında ise sindirimi kolaylaştırması yer alıyor. Özellikle mideyi rahatlatıyor ve kabızlık gibi sorunlara iyi geliyor.

Grip, soğuk algınlığı vb. hastalıklara da iyi gelen murabba bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek hastalıklara karşı mücadele etmeye yardımcı oluyor.

Özellikle bal ve şekerle hazırlanıyor olması halsizlik veya zayıflık gibi durumlarda destekleyici olarak kullanılıyor ve vücuda enerji veriyor. Peki genellikle antioksidan içeriği bakımından zengin meyveler içeren murabba nasıl yapılıyor?

Malzemeler:

İstenilen meyve veya bitki (gül yaprağı, nar, turunç, limon, ayva, incir vb.). Şeker veya bal. Limon suyu. Su

Seçtiğiniz herhangi bir meyve ya da bitkiyi iyice yıkadıktan sonra parçalara bölün. Ardından meyveleri bir tencerenin içerisine koyun ve üzerine şeker atıp birkaç saat bekletin.

Şekerlenen meyveler suyunu salacaktır. Devamında ise tencereyi kısık ateşe alıp meyveleri yavaşça pişirin. Suyunu salan ve şekerle karışan meyveler kaynadığında köpüklenme meydana gelecektir.

Üzerindeki köpükleri aldıktan sonra reçeliniz yoğun olursa biraz üzerine su ekleyebilirsiniz. Pişirirken kıvamına sıklıkla bakın.

Kıvam alana kadar 30-45 dakika arasında pişirin. Kıvamını anlamak için murabbanızdan bir tabağa koyun eğer yayılmıyorsa kıvamı olmuş demektir.

Son aşamada şekerlenmeyi önlemek için birkaç damla limon suyu ekleyin birkaç dakika daha pişirin. Hazırladığınız murabbayı oda sıcaklığında soğuttuktan sonra steril cam kavanozlara kapatıp kapakları sıkı olacak şekilde kapatın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir